Frukost på sängen.


Saker.

Saker som gör mig lycklig: nyplockade blommor (och en nyköpt), fifty-fiftyklubbor i ett Rolls-Royceglas, mitt bruna bord och min tjugokronorsradio som sprakar när man slår på den.

Black and white.


Ibland är det svårt att välja om en bild ska få vara i färg eller om jag ska göra om den till svartvit. Den här bilden var enkel att bestämma.

4xMonken. The CMYK-edition


Seen on the street.


En promenad.

Tvärs över kyrkogårdar med Eva Dahlgren som pratade om tro och död i öronen. Svänger alltid, omväg eller genväg, för att få gå genom så många alléer som möjligt. Känner mig liten och samtidigt stor. Genom villaområden som doftade av mogna äpplen. Upp för en backe. Möter en kvinna med hund. Tvärs igenom en skog där svamplukten låg tung och frestande. Men allt jag tänker på är att det är mygg i skogen och vill aldrig gå dit. Men det är ändå något med skog, tänker jag, när jag går där i skogen. Genom villaområden med gigantiska hus på väg att förfalla med lukt av gamla pengar men där jag ändå känner mig hemma. Inte bland de nyrenoverade, men bland de gamla förfallande. Tänker att jag också ska bli gammal och förfallen och vildvuxen en dag. Genom en halv stad med nystulna blommor. Med de sista mullbären i min mage och en halv ocean i mina skor. Genom en stad med hukande springande människor i flykt från väta mellan inköp i olika butiker. Över ett spår som leder norrut. Alltid norrut. Trots att jag nu oftare åker söderut än norrut. Men blicken väljer alltid norr. In i en ångande varm dusch fast jag knappast kunde bli blötare än jag redan var.

Green house.I det här huset bor min syster. Så himla fint.

4xMonken.


4xMonken.


Seg.Det här är lite min stil idag. Har bara gått ur sängen för att äta frukost. Sen gick jag tillbaka till huvudstupa sängläge igen. Det är bara en sådan dag idag. Inte deppig på något vis. Bara lat och bekväm och sängmysig.

Band of Horses.


Paket!Jag har varit hos Lilla Myran i Malmö och haft det bra utan internet. När jag kom hem låg det ett paket med en mystisk rebus på mitt halgolv.Vargpin? Pina Vargen? Varför då? tänkte jag.Jahaaa. Vargpin. Inte Vargpin. Tack världens bästa
Doris!

Hundar.Jag gillar verkligen verkligen hundar. Men jag kommer nog aldrig att skaffa mig en egen. Det är jag alldeles för bekväm för. Men varje gång jag får chansen så borrar jag in både näsa och fingrar djupt in i pälsen på alla hundar jag kan. Och leker förstås. Tills jag eller hunden stupar av trötthet.

Jag har ritat en rabatt idag.


Katt i färg. Katt i svartvitt.


365 dagar.


Söndagsnöje.


Mat.Igår lagade vi god god god mat. Färsk pasta med en mögelostsås med charlottelök i. Mumsfilibaba! Det är då verkligen inte ofta det lagas mat i Monkhuset, så en liten Monk får passa på att glädjas när hon kan.

34. Hunden av Kerstin Ekman.Kerstin Ekman är utan tvekan en av Sveriges bästa författare. Ingen ser och berättar om naturen på samma raka men samtidigt fantastiska sätt som hon gör. Det är magi i varje mening. Dessutom är hon en sann sagoberättare. Hunden är en liten, vacker och hoppingivande bok om att överleva. Dessutom är den illustrerad med små mästerverk av Henrik Krogh. Läs den här boken. Gör det bara.

4xMonken. Fast bara tre.


33. Hembiträdet av Marie Hermanson.Ni vet ju redan att jag verkligen gillar Marie Hermanson. Den här boken är också väldigt speciell. Jag har hittills aldrig blivit besviken när jag läst en av hennes böcker. Det handlar ofta om kvinnor som antar olika roller och spelar dem så bra att de efter ett tag glömmer bort vart gränsen mellan jaget och den spelade rollen går. Vissa förlorar sig själva medan andra finner något inom sig som de inte visste fanns. Ja. Jag gillade den här boken. Men inte lika mycket som andra av Hermanson.

Ro.Det finns inget mer rogivande än att ha en Varg och en katt som ligger ihoprullade på sängen och sover mitt på dagen.

Ett annat på landet.Vi åkte ut på landet, badade  Annikans föräldrars nya pool, gosade med hundar, fikade och pratade med bönder.

Händer.


Röd.Trots att jag är en sådan där som inte äter sådana här så kan jag ändå uppskatta en skön färgorgasm när jag är med om den.

23-32.


23. Lördag av Ian McEwan.
Besviken. Har läst ett par andra böcker av McEwan och älskat språket och känslan i dem men den här boken lämnade mig bara med ett "jaha".

24. Händelser vid vatten av Kerstin Ekman.
Obegripligt att jag lyckats missa den här fantastiska boken. Jag älskar verkligen Ekmans språk. Människorna är otroligt levande och historien är intressant. Dessutom beskriver den en landsbygd som mer och mer håller på att trängas undan.25. Upp till ytan av Margaret Atwood.
Margaret Atwood är min favoritförfattare. Hennes sätt att få människor levande är alldeles makalöst. Upp till ytan tillhör inte hennes bästa, men det spelar ingen roll när man är så mycket bättre än alla andra.

26. Män kan inte våldtas av Märta Tikkanen.
En intressant bok. En intressant tankegång. En moralsaga och en berättelse om stolthet.
27. Z av Vigdís Grímsdottir.
Jag gillar Island och jag gillar isländska författare. Men den här boken vet jag inte riktigt vad jag tycker om. Den är väl egentligen ganska bra. Men inte riktigt vad jag förväntade mig på ett dåligt sätt.

28. Jag smyger förbi en yxa av Beate Grimsrud.
Det börjar bli vädligt många barndomsbeskrivningar med "dotter som växer upp med en alkoholiserad pappa" nu. Men det gör inget. Den här är bra. Den är fin. Den är annorlunda än de andra. Och jag älskar finurligheten. Så är det bara.29. Bögjävlar av Daniel Björk, Tomas Hemstad, Stefan Ingvarsson, Petter Wallenberg och Roger Wilson.
En slags motreaktion mot schalgerbögsklyschan. Att vara bög kan vara så mycket mer. Intressant.

30. Her fearful symmetry av Audrey Niffenegger.
Sedan jag läste ut The time traveler's Wife har jag väntat på nästa bok av Niffenegger. Och jag blev inte besviken. Älskar hennes sätt att bygga miljöer och stämningar. Älskar människorna. Den liksom puttrar på och man är glad och mår bra och vill bara fortsätta läsa. Precis så.31. Parfymen av Patrick Süskind.
Jag har alltid fascinerats av böcker med monster. Och den som kommer på att likna en vidrig människovarelse vid en fästing förtjänar att läsas.

32. Karlstad zoologiska av Hanna Hellquist.
Ytterligare en sådan där dotter hyllar sin pappa-bok. Och den är bra. Den är rolig och fin och man blir glad och ledsen på en och samma gång.

I am a rock. I am an island.Genom tågfönstret på väg till Östersund för ett par veckor sedan.

På landet.


4xMonken +2.


Mönster.Bilder från Olpers, Olles gård.

Iceland, I miss you.


Kräftor till förrätt och Märta till varmrätt.


Fynd.Jag har köpt en ny klänning på loppis. Och nya skor. Klänningen kostade sextio spänn. Den var visserligen lite råttäten och har en svag ton av gammal vind, men ändå! Finaste klänningen! Skorna ser nästan oanvända ut, är en halv storlek för stora men fina som snus och kostade tjugofem kronor. Tipp topp!

Fint som snus.I fredags hängde jag och Annika här och gratulerade Olot på hans tirrtyårsdag. Som tack för att vi kom dit helt oanmälda fick vi kräftor till förrätt och Märta och kantarellsås till varmrätt. Eller var det förresten Märta som kon hette?

4xMonken.


4xMonken.


Sommarlov från mig själv.Jag är också besviken på mig själv som bloggare just nu. Men jag vill liksom bara ligga och titta in i Vargens ögon när jag är ledig. Det eller twittra, kolla på The Bachelorette eller annan valfri dokusåpa. Har ingen inspiration. Så ni vet.